Hayvanlar arasında, karşı cinsin dikkatini çekmek için en göz alıcı yöntemleri kuşlar uygular. Erkek kuşlar genellikle dişlerden daha parlak renktedir. İleride genellikle daha süslüdür. Çiftleşme mevsiminde ise olağanüstü bir görünüm alırlar. Kanat ve kuyruklarını açar başlarındaki boyunlarındaki sırtlarındaki tüyleri kabartırlar. Daha sonra da dans ederek dişi kuşları etkilemeye çalışırlar. Erkek toy kuşu,dişisinin ilgisini çekebilmek için neredeyse kendisini ters yüz eder. Göğsünü şişirip kanatlarını ve kuyruğunu kıvırır. sonunda ayaklı kocaman bir topa benzer.
Sülünler ve tavuskuşları çiftleşme mevsiminde olağanüstü kuyruk tüylerini gözler önüne sererler.
Avustralya’da yaşayan çardak kuşunun erkeği ot ve dal parçalarından yaptığı çardağı çakıl taşları, çiçekler, tohumlar gibi bulabildiği her türlü parlak renkli nesneyle süsler. Daha sonra, yakınından dişi çardak kuşu geçtiğinde, kanatlarını açarak dans etmeye başlar.
Yeni Gine’deki cennet kuşları çoğunlukla grup halinde gösteri yaparlar. Her yıl, dans etmek için aynı ağaçları seçerler. Her ağacın belli bir dalının yaprakları tümüyle temizlenmiştir. Cennet kuşları bu dala konarak, kanatlarını başlarının üzerinde çırpar, uzun tüylerini bir renk cümbüşü içinde sergiler, dalın üzerinde bir aşağı bir yukarı koştururlar.
Şarkılar ve danslar
Hayvanlarla konuşabilsek ne harika olurdu, değil mi? peki Ama bunu nasıl yapabiliriz acaba? kuş gibi Öter miydik, kişner miydik, havlar mıydık? Bu seslerle neler anlatabilirdik?
Eş bulma zamanı geldiğinde, erkek hayvanların dişilerin ilgisini çekmesi gerekir. Çekirgeler ve cırcırböcekleri, kanatlarını birbirine ya da bacaklarından birini kanatlarına sürterek çok yüksek sesler çıkarırlar. Kurbağalar, çenelerinin altındaki özel bir hava kesesini şişirirler. Böylece, bağırdıklarında sesleri daha çok güçlü çıkar. Dişiler için birer çağrı demek olan bu sesler, diğer erkeklere de uzak durmalarını söyler.
Bazı sesler ise yardım istemeye yarar. Söz gelimi, yunuslar, başları bir derde girdiğinde diğer yunusların dikkatini çekmek için güçlü ıslık sesi çıkarırlar.
Bazı sesler tehlike habercisidir. İspinoz, gökyüzünde bir şahin gördüğünde, diğer ispinozları uyararak saklanmalarını söylemek için özel bir sesle öter.
Kuşlar ve diğer hayvanlar, yaşadıkları bölgeye oldukça gürültülü bir biçimde savunurlar. bir hayvanın yaşamı bölgesine özgü bir hayvan yaklaştığında, bölgenin sahibi olan hayvan bağırarak yabancıya uzak durmasını öğütler.
Geyikler ve diğer birçok hayvan kendi yaşama bölgelerini savunurlar. yabancıları uzatmak için ağaç ve çalıları özel bir koku sürerler.
Erkek dikence balığı, bölgesine giren dişi dikence ileri geri giderek yaptığı dans da yuvasına doğru yöneltir. Daha sonra da onu yuvanın içine sokarak burada yumurtlamasını sağlar. Kiklid ailesinden balıklar, yüz geçtin mi farklı biçimde tutarak, Hatta gövdelerinin renk ve desenli değiştirerek Duygularını belli ederler.
Uzun yolculuk
Karadaki görsel kuşların göçleri ile karşılaştırıldığında daha yavaş ve daha kısadır. Kara hayvanlarının göç sırasında çoğu kez yiyecek aramaları da gerekir.
Ren geyikleri yazın, Kuzey Amerika'nın kuzey bölgelerinde yaşarlar. Bu geyikler temmuz ayından başlayarak sert dış koşullarından taşımak için güneye doğru inerler. Kalabalık sürüler halinde yürürler. Bir sonraki baharda yeniden kuzeye yönelirler yavruları da bu yürüyüş sırasında ama bu engelleme bütün güçlüklere karşı ilerlemeye devam eder kimi zaman kabarmış ırmakları geçerken birçoğunun sulara kapalı olduğunda olur.
Lemmingler sıçana benzeyen hayvanlardır bu küçük canlılar Kuzey Avrupa'da yaşarlar yiyecekleri bol olduğunda çok sayıda yavru yapar. Ama bu yavrular büyüdüğünde yiyeceksin böylece lemming yiyecek arayışı içinde kalabalık gruplar halinde göç eder ana yollardan kasabaların içinden korkusuzca geçen birçok bu yolculuğa dayanamayarak yaşamını yitirir.
Balinalarda götürdü kambur balinalar güney kutbunun duvarından kaçıp sıcak denizlere inerler. Yavrularını burada doğurduktan sonra sona erdiğinde yeniden yiyeceğin bol olduğu dut denizlerine dönerler.
Ton balığı çoğunlukla 8 ya da 9 yıl yaşar yumurtlamak için denizden gelip bir akarsu'ya girer ve akıntıya karşı yüzerek içlere doğru ilerler. Bunun için çok vardı özellikle çağlayanlar açmak için doğru stres ve ilerlemesi inanılmaz bir görüntüdür. Suyun durgun ve sığ olduğu bir bölgeye ulaştığında yumurtalarını döker. Pasifik o mu yaşamında yalnızca bir kez bu biçimde yumurtlar ve hemen sonra da ölür. Atlantis olur ise yumurtladıktan sonra yeniden yaşamı boyunca da en az 3 kez aynı yolculuğu yapar.
Uzun bir kış uykusu
Kakırcanın uykusu, bizim herkese uyumamıza benzemez. Bu bir kış uykusudur. uykusu sırasında kakırcanın kalp atışları yavaşlar neredeyse durur. Solunumda iyice yavaşlar.
Vücudunda başka bir değişiklikler de olur. Kakırca sıcakkanlı bir hayvandır oysa kış uykusuna yattığında ölü izlenimi verecek ölçüde soğur.
Yarasalar, kirpiler, ayılar ve bolca kanlı hayvanlarda kış uykusuna yatarlar.
Yılanlar, Kaplumbağalar ve kurbağalar kış uykusuna yatan soğukkanlı hayvanlardır. Yılanın kış uykusu biraz daha değişik yılan soğukkanlıdır .Vücudu her zaman çevresi ile aynı sıcaklıktadır. Bu yüzden hava soğudukça yılanın ölmesi için bir deliğe giren hava soğumaya devam eder yılanda giderek boya ve katılaşır kalp atışları soluması neredeyse durur.
Böceklerin büyük bir bölümü gelmeden ölü aman yumurtalarını korunaklı yerlere bırakmış lazım yumurtalarından çıkmış yavruları varsa onlar da kozalarının içindedirler. Soğuk kış ayları boyunca yumurtalar ve kozalak tehlikeden uzak sıcakları bekler.
Bahar geldiğinde yumurtalar çatlar, kozalar açılır. Yılanlar deliklerinden çıkar. Kakırca uykusundan uyanır. bütün Doğa yeniden yaşama döner!
Gösterişli Renkler
Reviewed by Twittermaclinki
on
05:14
Rating: